Home

Assalamualaikum semua! Hai gais... Siapa yang guna Windows 10 akan alami benda ni. Memang agak annoying, tapi sebenarnya kita boleh setting supaya Microsoft Teams ni tak terpapar secara automatik setiap kali... Read more
Source: Cikgu Raihan
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada 15 Julai ini, sekolah akan dibuka buat kali pertamanya dengan menerima kehadiran murid tahun 5 dan 6. Bagi murid 1 hingga 4 pula, mereka dibenarkan... Read more
Source: Cikgu Afiq
Sebelum KSSM, vektor merupakan tajuk yang dipelajari oleh pelajar Tingkatan 5 dalam Matematik Tambahan. Vektor juga dipelajari dalam Fizik SPM. Walaubagaimanapun, pada 2020, pelajar tingkatan 4 yang mengikuti KSSM akan didedahkan... Read more
Source: Cikgu Adham
Hai gais! Assalamualaikum...Pernah buat poster tak? Biasa buat guna apps apa? Sebenarnya ada terlalu banyak aplikasi yang boleh digunakan untuk menghasilkan poster. Antaranya adalah PicsArt, Canva, Power Point, Postermywall dan... Read more
Source: Cikgu Raihan
Menjalankan pengajaran atas talian adalah satu cabaran untuk guru dalam memenuhi tugas sebagai pendidik sepanjang PKP. Ramai guru menambah kemahiran mereka untuk memastikan ilmu sampai kepada murid. Setiap usaha murni... Read more
Source: Cikgu Herry
Fasa PKP menjadi cabaran buat guru untuk memastikan pembelajaran anak murid berlaku secara berterusan dan berkesan. Syabas dan tahniah buat barisan guru dan pelajar yang berjaya menempuh cabaran tersebut. Di sini... Read more
Source: Cikgu Adham
Salam PKPPHari ini saya menerima bungkusan dari IPG Miri Sarawak iaitu Pingat inovasi emas dan sijil Penyertaan. Dalam keadaan yang baikSaya menyertai Pertandingan ini awal tahun dan memang tiada rezeki... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Hai semua. Assalamualaikum...Baru-baru ni ada rakan yang bertanya saya tentang aplikasi OneDrive yang akan selalu popup bila ON laptop. Setiap kali buka laptop, pasti OneDrive ni muncul di skrin... Annoying... Read more
Source: Cikgu Raihan
Melalui Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) ini, pembelajaran bahasa Melayu lebih menekankan penyataan Standard Kandungan (SK) dan Standard Pembelajaran (SP) yang perlu diketahui dan mampu dilaksanakan oleh murid. Buku Teks... Read more
Source: Gengsekolah
By Hashida Wahab
        KONSTRUK 2                  https://youtu.be/5PbfAOOQmCA... Read more
By Unknown
Hari kedua pembukaan sekolah dan kami mengadakan post mortem Kembali Ke Sekolah. Di dalam post mortem saya membentangkan perkara-perkara penting berdasarkan analisa dari borang senarai semak ini. Senarai keperluan murid... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Assalamualaikum semua.Okay hari ni saya nak share cara bagaimana untuk mewujudkan Group Telegram. Sebenarnya, sangat-sangat mudah... Yang dah tau caranya, alhamdulillah... Namun begitu, masih ramai juga yang PM saya bertanya... Read more
Source: Cikgu Raihan
Selamat datang ke blog MadamSyuhada.Hari ini bersiaran tentang templat analisis PBD yang terbaru. Tahun lepas saya dah kongsikan, setahun saya guna templat tersebut saya dapati tiada graf dijanakan, (tak terfikir pula... Read more
Source: Madam Syuhada
By MADAM SYUHADA
Assalamualaikum gais!Halluuu... Sembang pasal PBD, yes, guna Telegram untuk kumpul evidens adalah merupakan salah satu option yang baik. Tambahan pula kita masih lagi dalam mode belajar secara jarak jauh. Bila... Read more
Source: Cikgu Raihan
Assalamualaikum gais!Hari ni saya nak share bagaimana kita boleh mengesan laman web Scammer dan individu yang dilaporkan pernah scam sesapa. Maklumlah sekarang ni macam-macam cara orang nak scam kita. Manusia... Read more
Source: Cikgu Raihan
Tak sedar, semalam genap setahun sudah abam ikuti program guru HST2019 di CERN, Geneva.Cepat sungguh masa berlalu~Sebab hubungan persahabatan yang masih kekal, dan imbau balik kenangan bersama, kami buat mini... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Semalam berkesempatan sekali lagi berkongsi ilmu dengan warga pendidik di Sarawak bersempena Sambutan Hari Guru 2020 Peringkat Daerah Sarikei.Sarawak bukan negeri asing untuk saya. Jadi bila tuan PPD Sarikei, Mr... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Setelah 3 bulan tak bergerak dan takdak perkongsian secara face to face, Khamis lepas saya dijemput oleh sebuah sekolah hebat di Kedah, SK Sultanah Asma.Terima kasih SK Sultanah Asma atas... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Semalam berkesempatan berkongsi pengalaman bersama guru dari PPD Dalat, Sarawak untuk tajuk laluan Guru Cemerlang.Alhamdulillah, ramai jugak yang join. Dari serata Malaysia pun ramai. Ini lah untungnya kita ada teknologi.Dari... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Sebagai guru yang banyak buat aktiviti hands-on dengan murid sebelum nih, saya rasa janggal gila bila nak mengajar dengan berdiri saja kat depan budak, pastu bagi lecture. Serius rasa pelik... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Menyedari keperluan guru mendalami ilmu ICT bagi pendidikan pasca pandemik, AJK IMeT (ICT, Multimedia dan Teknologi) menganjurkan PLC untuk guru-guru SMK Jerlun.Konsep dia sukarela, peer to peer sharing. Tiada paksaan... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Semalam selesai satu lagi webinar anjuran Astro Awani bersama para panel hebat.Confirm ramai yang setuju bagaimana Hikmah daripada bencana COVID-19 telah mempercepatkan Revolusi teknologi dalam PdPc. Kalau tak, ramai lagi... Read more
Source: Cikgu Hailmi
GengSekolah.Com buat pertama kalinya mengambil inisiatif membekalkan poster untuk kegunaan sekolah. Permulaannya, dengan mengambil kira serangan pendemik, kami bekalkan poster Norma Baharu di Sekolah. Buat guru-guru atau ibu bapa yang... Read more
Source: Gengsekolah
By GengSekolah.Com
Satu lagi aplikasi yang membantu anda ‘mencerminkan’ (Mirroring) device Android/iOS anda kepada laptop atau desktop operasi WINDOWS adalah 5KPlayer. Jadi anda kini boleh memaparkan apa yang ada di SCREEN peranti... Read more
Source: Cikgu El
By cikguel
The post Presentation dalam Canva memang awesome! appeared first on Cikgu Hayati.... Read more
By Cikgu Hayati
Assalamualaikum, hi semua! Alhamdulillah, hari ni saya berpeluang mengemaskini blog setelah 2 minggu persekolahan. Jadi hari ni saya nak share cara untuk menggunakan aplikasi Tracing dalam Laptop Windows 10. Sebelum... Read more
By Cikgu Hayati
Fungsi kuadratik merupakan satu topik yang diajar dalam Matematik Tambahan Tingkatan 4, memerlukan pelajar memahami kombinasi konsep fungsi dan persamaan kuadratik. Kebiasaannya pelajar perlu menguasai topik fungsi dan persamaan kuadratik... Read more
Source: Cikgu Adham
   Silangkata KVK   https://wordwall.net/resource/3153799/kvk-oleh-asmah-binti-adam... Read more
By Unknown
Perghh… pagi2 buka streamyard studio.. dapat mesej ni… Streamyard dah upgrade.. kepada 10 peserta dalam Screen semasa kita bersiaran.. Apa fungsi Streamyard ni sebenarnya..??? Streamyard ni umpama STUDIO secara dalam... Read more
Source: Cikgu El
By cikguel
Kehidupan di dunia telah ditetapkan secara berpasangan. Kitaran dan pergerakan juga ditetapkan aturanya. Kenapa semuanya telah ditetapkan? Perlukah peraturan berpasangan ini diikuti atau satu pilihan. Manusia berhak menentukan hidup mereka... Read more
By Syukri Sulaiman