Home

3 Ogos 2020 tahun ke 7 blog ini diterbitkan dgn dua tahun pertama setting private dan lima tahun berikutnya setting public hingga kini. Pocket Doraemon ini memberikan saya terapi untuk mencipta... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Berdasarkan takwim Pembukaan penggal pertama bagi tahun 2021 yang telah dimuktamadkan, Menteri Kanan Pendidikan Dr Radzi Jidin mengumumkan bahawa sekolah akan dibuka pada Rabu, 20 Januari 2021. Tarikh pembukaan ini... Read more
Source: Cikgu Ayu
By Cikgu Ayu dot My
Pembelajaran Teradun atau juga lebih dikenali sebagai Blended-Learning adalah kaedah pembelajaran yang menggabungkan teknik pengajaran bersemuka dan / atau tidak bersemuka dengan menggunakan medium yang sesuai bagi menghasilkan PdP yang... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Pelancaran bulan kemerdekaan sebelum cuti sekolah sempena Hari Raya Haji. Pelancaran dijalankan di Dataran. Juruacara guru memainkan lagu lagu Kemerdekaan seawal pkl 7.20 pagi iaitu selepas slot saya Hidupkan Hari Anda. Pengetua... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Tema dan logo Hari Kebangsaan 2020 saya kongsikan untuk kegunaan guru-guru menjelang sambutan Hari Kebangsaan 2020. Logo ini telah diperkenal oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah pada 10... Read more
Source: Cikgu Ayu
By Cikgu Ayu dot My
Link Gerobok Rezeki Surat Mengadakan Gerobok REzeki https://drive.google.com/file/d/1vjats3nOTH5aclQNjpKwngWjQL3lbrKS/view?usp=sharing Terima kasih NGO Lahazone Edu yg menyunbang.  KERTAS KERJA  GEROBOK KASIH CHERASIAN 2020   1.0     Pengenalan   Program Gerobok Rezeki Cherasian merupakan program... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Hai gais!Assalamualaikum.... Apa khabar semua? Saya dah start bercuti hari ni untuk sambutan Hari Raya Aidil Adha esok. Saya yakin, ramai rakan-rakan yang dah pun mula bercuti juga. Yang pulang... Read more
Source: Cikgu Raihan
Mendapat arahan dari boss Kaunseling Unit HEM JPN yg meminta bantuan saya untuk membantu sekolah yang akan dilawati oleh Menteri Pendidikan dalam masa terdekat. Saya ke SMK Seri Mulia yang jarak... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Untung mengajar kat kampung, camnih lah. Kelmarin ko pesan murid bawak cacing tanah, hari nih sebekas dia bawak kau! Amekkkk..Kisahnya hari nih nak belajar pasal Rangka Hidrostatik, salah satu sokongan... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Muka tak puas hati nih pasal takble jawab soalan, pastu abam kena makan Bean Boozled Jelly Bean. Giler kau.. Awal-awal dah kena Dirty Dishwasher. OK lagi laa.. Tapi hat kali... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Memandangkan SOP penjarakan sosial yang perlu dipatuhi, maka aktiviti eksperimen juga ada beza sket lah.Untuk eksperimen ekstrak minyak sawit nih, saya mulakan dengan perkongsian video menerusi group WhatsApp sehari sebelum. #FlippedClassroomVideo... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Suka saya nak support inisiatif terbaru @skmm_mcmc nih sebab saya rasa banyak yang betulnya.Netizen Malaysia nih memang ble tahan terkenal tahap puakanya bila menguruskan pandangan di media sosial.Posting berunsur negatif,... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Sambungan kepada eksperimen ekstrak kelapa sawit semalam, hari ini saya minta murid untuk buat satu journal yang dinamakan, MY SAWIT JOURNEY.1. Mereka kena TULIS apa yang mereka buat semasa aktiviti... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Kali ini saya kongsikan gambar poster mewarna Hari Raya Aidiladha untuk kegunaan guru-guru seluruh Malaysia. Gambar ini merupakan jarian Farish Kun yang boleh kita manfaatkan di sekolah bersama anak-anak murid.... Read more
Source: Cikgu Ayu
By Cikgu Ayu dot My
Petang ini direzekikan untuk saya lihat satu pembentukan pelangi yang sempurna cantiknya di kampung saya.Saya tunjukkan pada ayah dan mak yang sedang berehat di belakang rumah."Oh.. Ular danu.." ujar ayah... Read more
Source: Cikgu Hailmi
"Cabaran paling utama menjadi guru kreatif adalah bukan hanya menjalankan aktiviti yang unik dan tersendiri, tetapi yang lebih penting adalah usaha untuk menjadikan muridnya juga seorang yang kreatif.Murid dilibatkan dan... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Khamis arituh buat aktiviti dengan murid Sains Tingkatan 4 bagi tajuk Variasi, iaitu kepelbagaian ciri-ciri yang ada pada badan manusia.Saya suka cara inkuiri, murid pergi tahu sendiri variasi tu ada... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Trailer 1 minit kali nih beri banyak makna kepada saya sebagai seorang guru.Saya kira ini adalah satu dedikasi istimewa dari bekas murid, Muhammad Afiq Affendi yang saya kenali sejak 2012 kepada usaha... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Cabaran sebenar dalam nak berjaya, bukan lah pada menjadi cemerlang. Tetapi untuk mempertahankan kecemerlangan tersebut.Kata-kata saya kepada murid, Johan sekali itu nasib. Johan banyak kali, itu legend!Nak berjaya banyak kali,... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Halluu gais!Assalamualaikum... It's me again! Haha... Hari ni lama pulak kita mengadap laptop. Alhamdulillah, Allah izinkan... Syukur... Diberi kesihatan yang baik dan masa yang lapang untuk ber blog. 😍Sejak Covid19... Read more
Source: Cikgu Raihan
Jumaat yg berkat seperti dalam jadual waktu saya kami menjalankan Ziarah Cakna.Saya kongsikan SOP Ziarah Cakna sewaktu PKP ini iaitu:Hari ni ke dua buah rumah. Saru rumah murid yg merupakan... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
      Assalammualaikum dan selamat sejahtera semuaNak share jadual waktu time perintah kawalan pergerakan . Saya kena ubah jadual waktu untuk disesuaikan dengan keadaan sekarang. Guru akademik pun ubah jadual beberapa kali, guru... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Saya kongsi deko PSS SMK Syed Abu Bakar, Baling yang diuruskan oleh Guru Cemerlang Media, Ustad Azlan Idris.Memang wow sangat. Paling saya berkenan yelah board tulis nama tu yang sangat kreatif.... Read more
Source: Cikgu Hailmi
Hari nih kena 'culik' dengan Sektor Pendidikan Islam JPN Kedah untuk bersama-sama bantu pembangunan Studio Green Screen Pendidikan Islam di SMK Syed Abu Bakar, Baling.Tak lain tak bukan, studio yang... Read more
Source: Cikgu Hailmi
CHANNEL  CIKGU ASMAHhttps://youtu.be/yzzmAUrZfTw... Read more
By Unknown
https://youtu.be/yzzmAUrZfTw         ... Read more
By Unknown
Assalamualaikum semua...Hai... Macam mana hari ni? Sihat? Sama-samalah kita berhati-hati ya, jaga jarak sosial dan kalau boleh tak perlulah keluar sangat dari rumah tu... Banyakkan masa di rumah... InsyaAllah... Kita... Read more
Source: Cikgu Raihan
Semalam merupakan Mesyuarat bersama penolong pengarah HEM (Kaunseling) En Ahmad Subhi yang dulunya pengerusi Majlis Guru Kaunseling KL. Semoga perkhidmatan kaunseling peringkat KL berjalan lancar dengan adaya dua pegawai kaunseling di JpwpTarikh yang patut ditanda di kalendar anda:4-7... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza
Hari ini majlis yang ringkas upacara untuk penyampaian surat pengesahan jawatan sebagai guru cemerlang kaunseling DG52 . Alhamdulillah bebas dari pemangkuan selama setahun iaitu dari 25 Feb 2019 hingga 25 Februari 2020. Memandangkan perintah kawalan pergerakan... Read more
Source: Cikgu Nurhaiza